Hamdije Kapidžića 10, Dobrinja 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina tel: +387 (0) 33 454 499

slogan18.png

UREDJENJEDOMA17Kako orijentirati prostoriju u kojoj ukućani provode najviše vremena? Koje materijale koristiti? Koje boje pašu jedna uz drugu? Gdje smjestiti TV i kako uz pomoć tehnologije dnevni boravak učiniti još udobnijim i poželjnijim? Evo odgovora...

U većini kućanstava to je mjesto druženja i opuštanja. U njemu se ugošćuju prijatelji i rodbina i stvaraju nezaboravne uspomene. No, to je ujedno mjesto koje po potrebi služi i kao mirni kutak u kojem se "meditira" nakon napornog radnog dana. Nerijetko je to i radni ili glazbeni kutak, a ponekad i spavaonica. Dnevni je boravak središnje mjesto svih važnijih zbivanja u domu, stoga je njegovo uređenje vrlo bitna stavka da bi se svi ukućani u njemu osjećali ugodno. Nažalost, situacija i mogućnosti nisu uvijek idealni, te dnevne sobe mogu biti prostorije koje ne odgovaraju svakodnevnom ritmu svojih stanara.

U suradnji s arhitekticom Ivom Baković, Jutarnji.hr izdvaja pet koraka za postizanje funkcionalnog boravka, uređenog u skladu s najnovijim interijerskim trendovima.

UREDJENJEDOMA17a

1. VAŽNA JE ORIJENTACIJA

Boravak bi trebao biti vodilja koncepta uređenja cijelog doma, pri čemu bi bilo idealno da se taj koncept provlači kroz cijeli stan ili kuću. Idealno je kad je boravak otvoren prema jugu, istoku ili zapadu, po mogućnosti u dva smjera i ako je povezan s terasom. Minimalna površina trebala bi biti 20 četvornih metara, a prosječna je površina 25 kvadrata. Visina mu ne smije biti manja od 2,60 metara, a veća visina dat će mu elegantniji i prozračniji dojam - kaže.

Posljednjih je godina popularan trend spajanja boravka s blagovaonicom i kuhinjom zbog dojma prostranosti i svjetlosti. No, nisu svi oduševljeni mirisom hrane u gotovo cijelom stanu. Taj se problem može riješiti odvajanjem šankom, staklenim ili kliznim vratima koja mogu biti naglašena bojom ili fotoprintom, izrađena od kaljenog stakla ili biti dio zidne obloge i tako postati gotovo nevidljiva.

UREDJENJEDOMA17b

2. GDJE POZICIONIRATI SOFU I TELEVIZOR?

Televizor bi trebao biti smješten tako da u njega ne tuče direktno dnevno svjetlo, a sofu je najbolje smjestiti uza zid, na način da pogled s nje bude i prema van i prema ulaznim vratima u sobu.

Na kvalitetnoj sofi nikako ne valja štedjeti, kao ni na barem jednoj kvalitetnoj lampi s potenciometrom. Sofa mora biti udobna, ne pretvrda niti premekana, a bilo bi dobro da su joj presvlake perive. Televizijski ekran također bi trebao biti kvalitetan i svojim dimenzijama odgovarati poziciji udaljenosti od sofe, objašnjava.

UREDJENJEDOMA17d

3. ISPREMIJEŠAJTE STILOVE

Ovisno o ukusu, dnevni boravak može biti spartanski uređen, opremljen kao galerija nedodirljivih predmeta, dječja igraonica, lounge bar ili biblioteka ili, pak, mješavina svega navedenog. Naime, apsolutni hit u uređenju interijera ove su godine eklektični prostori koji odražavaju individualne interese i u kojima se isprepleće široka paleta stilova.

Poželjni su metalni komadi u boji starog zlata, mjedi ili srebra, bilo da je riječ o stolićima, ormarićima, stolcima ili detaljima. Metal se odlično uklapa sa staklom, drvom i mramorom. Također, rasvjeta je vrlo bitna stavka u uređenju, ali je važno i kako ona izgleda. Jedan ekscentrični luster ili lampa domaćeg dizajna bit će dovoljna za "wow" efekt.

15391500 909506272419185 4354996528910132329 o

4. BOJE, NAMJEŠTAJ I TKANINE

Pantone institut za ovu je godinu odabrao nježnu ružičastu pink quartz i plavu boju serenit, a sve s plemenitom nakanom podržavanja ideje o jednakosti spolova. Ako ovo nisu omiljene boje ukućana, važno je zapamtiti kako je upotreba kombinacija raznih nijansi u uređenju prostora apsolutni hit, dok su monokromatski i crno-bijeli interijeri "out". to se tiče namještaja, zastupljeni su komadi zakrivljenih i čistih strogih linija, kao i korištenje uzoraka, od cvjetnih do geometrijskih, koji se mogu naći na tapetama, i to izrađenim od tkanine. U trendu su i etno predmeti inspirirani starim plemenima ili pak džunglom.

UREDJENJEDOMA17c

5.PAMETNI SUSTAVI ZA UPRAVLJANJE DOMOM

Nekada su dnevni boravci bili isprepleteni produžnim kablovima, no danas se pri uređenju vodi računa da se umjesto klasičnih izvoda za utičnice ugrađuju modularni elementi u kvadratnim oblicima, što znači da veći broj utičnica zauzima manje mjesta.

Uz standardnu opremu što se tehničkih gadgeta tiče, u domovima su sve zastupljeniji pametni sustavi. Pomoću njih se putem pametnog telefona, tableta ili računala lako upravlja raznim sustavima u domu od podešavanja temperature zraka, otvaranja prozora, uključivanja kućanskih aparata dok vas nema doma...

IZVOR: www.jutarnji.hr/domidizajn

O NAMA

apfooter

Od svog osnutka 1998 god. pa sve do danas osiguravamo svim našim kupcima koji žele opremiti svoj prostor kvalitetnim i stilskim namještajem, proizvode eksluzivnih marki koje će zadovoljiti visoku kvalitetu i moderan dizajn.

 

... uspješno trajemo i svakodnevno radimo na tome da Vaši prostori ožive!

AP INTERIJERI d.o.o.

Hamdije Kapidžića 10, Dobrinja

71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

tel: +387 (0) 33 454 499
fax: +387 (0) 33 454 499

e-mail: apinter@bih.net.ba
info@apinterijeri.ba

AP INTERIJERI d.o.o.  - 1998.-2019. SVA PRAVA PRIDRŽANA

designer17